Översättning

Översättning från franska till svenska - Traduction: français-suédois

Jag översätter från franska till svenska. Jag är just klar med Monica Sabolos lika lyriska som brutala roman Eden. Den kommer ut på Sekwa i höst. I våras kom Marc Levys mycket omtyckta Någon som du, en mångfacetterad kärlekshistoira i New York-miljö. Dessförinnan översatte jag Nattugglor  av Gabrielle Levy som kom ut på Sekwa förra hösten, en roman som följer en grupp sömnlösa människor under deras jakt på ett värdigt liv. Förra året kom också Agnès Ledigs gripande Där kärleken bor , på Forum. Det var också Forum som dessförinnan gav ut Agnès Martin-Lugands En del av mitt hjärta, en  feelgood-roman i irländska och parisiska miljöer. Under 2018 kom också Summer av Monica Sabolo, en ovanligt poetisk roman med en spännande historia som långsamt klarnar. Jag har också ganska nyligen översatt Mocka av Tatiana de Rosnay, Tangodrottningen av Akli Tadjer och Kim Thúys hyllade Vi, en både poetisk och brutalt saklig roman om flykt och identitet, alla på Sekwa. 

Tidigare har jag översatt den absurt tragikomiska Bojangles av Olivier Bourdeaut och relationsromanen Den sommaren av Véronique Olmi, båda för Sekwa förlag som också gett ut min tidigare översättningar : Sal 2 avJulie Bonnie, en ursinnig berättelse från en förlossningsavdelning och Julia Decks Viviane Élisabeth Fauville, en roman om en ung kvinna i kris, i precisa parismiljöer. 

Bästsäljaren Katherine Pancols Sköldpaddans långsamma vals, Bazar 2013, utforskar relationer av alla slag, både vardagliga och mer thrillerartade.  

Numera ägnar jag mig helt åt översättning. Jag arbetar helst med skönlitteratur, men åtar mig också uppdrag inom andra områden. Dessutom är jag gärna lektör: läser och bedömer franska texter för eventuell översättning eller annat bruk. I alla sammanhang använder jag mig av min förmåga att förstå och analysera text och min känsla för språkets nyanser, både på franska och svenska.

  • Skönlitteratur
  • Artiklar, essäer
  • Offentlig information
  • Faktaböcker (kultur och samhälle)
Översättning